Έσεξ. Σε μια γλυκιά εμπειρία με πικρό φινάλε εξελίχθηκε για τον Μάριο Αθανασιάδη η πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από σκληρή μάχη 34.08 χμ., διάρκειας μιας ώρας, 43 λεπτών και 25 δευτερολέπτων, σε πολύ απαιτητική διαδρομή, ο 26χρονος ποδηλάτης τερμάτισε 40ός στο cross country των ανδρών στην ορεινή ποδηλασία των 30ών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ξεκινώντας από το Νο39 της εκκίνησης -βάσει της παγκόσμιας κατάταξης (έχει το Νο82)- αυτό που κρατάει είναι πως μπήκε 35ος στον τελευταίο γύρο, όμως έπαθε λάστιχο στο πιο απομακρυσμένο (από το σέρβις) σημείο, χάνοντας χρόνο μέχρι να φτάσει στον σταθμό εξυπηρέτησης (στο δεύτερο και το τέταρτο χιλιόμετρο κάθε γύρου) και μέχρι να αλλάξει το λάστιχο. Ξεκίνησαν 47 ποδηλάτες από 32 χώρες, τερμάτισαν 40, καθώς πέντε εγκατέλειψαν και δύο ήταν εκτός χρόνου (έπρεπε να τρέχουν στο 80% του πρώτου).
Η τεχνητή διαδρομή των 4.82 χμ., που μεταξύ άλλων περιελάμβανε δοκιμασίες σε βράχια, πέτρες, αναρρίχηση και απότομες καταβάσεις, αλλά η κύρια δυσκολία ήταν που δεν πρόσφερε σημεία ξεκούρασης και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίπονη.
Ήταν η δεύτερη συμμετοχή των κυπριακών πεντάλ σε Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς το 2004 είχε τρέξει στο cross country των γυναικών η Ελίνα Σοφοκλέους.
«Δεν το περίμενα»
«Είμαι υπερευχαριστημένος. Δεν περίμενα ποτέ να παλεύω στην 35η θέση. Δεν το είχα φανταστεί», δήλωσε ο ποδηλάτης της Ομόνοιας, που μέτρησε τις δυνάμεις του σε κορυφαίο επίπεδο. Αν δεν είχε την ατυχία, ήταν καθαρά 35ος και θα υπερκάλυπτε τον στόχο της 40άδας που είχε θέσει ο προπονητής Μιχάλης Χατζηιωάννου.

«Δεν ήταν η πιο δύσκολη διαδρομή της καριέρας μου, όμως επειδή είναι 100% τεχνητή, δεν πρόσφερε σημεία όπου να πέφτουν καρδιακοί παλμοί», δήλωσε εξαντλημένος στη μεικτή ζώνη. Όσον αφορά στο μέλλον, είπε πως «τώρα ακολουθεί ξεκούραση καθώς ήταν πολύ κουραστική χρονιά». Με τη νέα χρονιά ο Αθανασιάδης έχει το Cyprus Sunshine Cup και τον στόχο των ΑΜΚΕ το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η αντεπίθεση του Μάριου
Με το που ακούστηκε η πιστολιά και έφυγε ο πλοηγός που επέβαινε μηχανής (στο τέλος ακολουθούσε κι άλλη μηχανή), ο Αθανασιάδης έμπλεξε σε σύγκρουση στην πρώτη στροφή του κατατακτήριου γύρου (440 μέτρων), ο οποίος μετράει κανονικά στην κούρσα. Όμως κέρδισε 4 θέσεις, από την 39η θέση (πέμπτη σειρά) που πήρε εκκίνηση, ουσιαστικά ξεκίνησε 35ος.

Ολοκλήρωσε τον πρώτο από τους επτά γύρους στην 42η θέση, θέση στην οποία τον βρήκε και ο επόμενος γύρος ενώ ήταν 40ός με τη συμπλήρωση τριών γύρων, πληρώνοντας ουσιαστικά τον αργό πρώτο γύρο, που ήταν και ο χειρότερος από πλευράς ρυθμού (πριν από τον τελευταίο), λόγω της πυκνής κίνησης που βρήκε μπροστά του στα δύο πρώτα ανηφορικά κομμάτια. Με τον τρίτο γύρο ξεκίνησε μια τεράστια προσπάθεια και αναρριχήθηκε 36ος στον τέταρτο γύρο, 35ος στον πέμπτο και κρατήθηκε εκεί μέχρι που άκουσε το καμπανάκι για τον τελευταίο γύρο, για να ακολουθήσει το σκασμένο λάστιχο.

Τον αγώνα του Αθανασιάδη παρακολούθησαν η αρχηγός και ο βοηθός αρχηγός αποστολής, Όλγα Πιπερίδου και Αντώνης Γιωργαλλίδης, αντίστοιχα, αλλά και η ψυχολόγος της κυπριακής ομάδας Μαρία Ψυχουντάκη.
Το χρυσό πήγε στον Τσέχο Γιάροσλαβ Κούλαβι, παγκόσμιο πρωταθλητή πέρσι και Νο2 της κατάταξης που πέρασε στην τελευταία ανηφόρα τον Ελβετό Νίνο Σούρτερ, Νο1 στην παγκόσμια κατάταξη. Το χάλκινο κέρδισε ο Ιταλός Μάρκο Αουρέλιο Φοντάνα, Νο10 στον κόσμο.

Απογοήτευση για τον διπλό χρυσό Ολυμπιονίκη (σε Αθήνα και Πεκίνο) Ζουλιέν Αμπσαλόν, που αναγκάστηκε να αποχωρήσει στον πρώτο γύρο.

ΛΟΝΔΙΝΟ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΑΚ:
ΑΡΓΥΡΗΣ ΑΡΓΥΡΟΥ, ΜΙΚΑΕΛΟ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ