Φόρο τιμής στη μνήμη του ήρωα της Αντίστασης και της Δημοκρατίας, Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, απέτισε σήμερα αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ.

Το παράδειγμα του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου ενσαρκώνει την έννοια του «όρθιου ανθρώπου», του ανθρώπου που παραμένει μέχρι τέλους πιστός σε αξίες, ιδέες και ιδανικά.

Ο Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου, ο οποίος το 1974 υπηρετούσε τη θητεία του στις Δυνάμεις Καταδρομών της Εθνικής Φρουράς, ήταν για δεκαετίες καταγεγραμμένος στα κυβερνητικά κατάστιχα ως πραξικοπηματίας, που έπεσε στην επίθεση εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου, στις 15 Ιουλίου. Ύστερα από επίμονες και μακροχρόνιες προσπάθειες της οικογένειάς του, το κράτος αποφάσισε να διερευνήσει την περίπτωσή του. Οι έρευνες απέδειξαν πως ο Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου, δεν συμμετείχε στο πραξικόπημα, ούτε ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο το μοιραίο εκείνο πρωινό. Δολοφονήθηκε το πρωί του πραξικοπήματος στη μονάδα του, από Ελλαδίτη Χουντικό αξιωματικό, επειδή αρνήθηκε να εκτελέσει τις διαταγές για κατάλυση της Δημοκρατίας. Αποδείχθηκε τελικά αθώος και αδίκως θεωρείτο για 33 χρόνια πραξικοπηματίας.

Ο αδελφός του, Χριστάκης Αδάμου Κωνσταντίνου, αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας στην πρώτη ομάδα της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Η δολοφονία του Σωτήρη, σύμφωνα με μαρτυρίες κληρωτών στρατιωτών που υπηρέτησαν στη μονάδα του, ήταν η κορύφωση μιας μακράς πορείας βασανιστηρίων και ξυλοδαρμών, λόγω της ιδεολογικής και ποδοσφαιρικής του ταυτότητας.

Η πράξη του Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, αποτελεί πρότυπο στάσης και συμπεριφοράς για κάθε άνθρωπο που ασπάζεται τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.